發新話題

Yellow Bittern - 黃葦鳽

Yellow Bittern - 黃葦鳽

本帖最近評分記錄
  • fkm bird power +3 姿態好 good pose 2008-7-2 00:39
  • puppymic bird power +3 細緻 數毛 good detail 2008-6-29 23:16
  • Hendrix bird power +3 細緻 數毛 good detail 2008-6-29 23:07

夠近的    

公園稀客 ?  

今年都唔算公園稀客,我係第二個公園影到佢架

有點偏綠 ~~
近期四周可見 ~~

以前真係好難見架.

引用:
原帖由 simonchan888 於 2008-6-29 23:21 發表
有點偏綠 ~~
近期四周可見 ~~
點睇偏綠/藍架?   只憑肉眼 or special s/w 去 judge?

我覺得黃了點.....看它站着石屎顏色...qq

引用:
原帖由 SKII 於 2008-6-29 23:41 發表

點睇偏綠/藍架?   只憑肉眼 or special s/w 去 judge?
PS 用個“吸吸”,點白位再看 R/G/B 比例

看顏色,其實好主觀。有時候,偏少少色,如果題材配合得好,反而可觀性重高,吸引力更強。
我睇色,我會去看黑位。
這照片,如果以中性表達來說的,可能偏了黃和綠。嚐試在C(cyan)-R(red)處 +4R   看看觀感如可。

現在的色調較冷,對於强調主題的孤清感覺,個人感覺反而有幫助。

引用:
原帖由 Hendrix 於 2008-6-30 00:23 發表

PS 用個“吸吸”,點白位再看 R/G/B 比例
試下先~

引用:
原帖由 cwchan 於 2008-6-30 14:48 發表
看顏色,其實好主觀。有時候,偏少少色,如果題材配合得好,反而可觀性重高,吸引力更強。
我睇色,我會去看黑位。
這照片,如果以中性表達來說的,可能偏了黃和綠。嚐試在C(cyan)-R(red)處 +4R   看看觀感如可。

現在 ...
同意啊 , 每個 mon 睇既顏色都有若干分別. 如果有公認標準去釐定, 盡量上圖前先執得靚仔d.

回復 11# 的帖子

mon可以定期tune tune. 咁大家先有相若標準.

發新話題